De geboorte van Atelier Lovejoe

Mijn verhaal in een notendop

Dinsdag 2 juni 2017
Mijn eigen sterfelijkheid wordt pijnlijk zichtbaar. Ik krijg de diagnose PMP, een zeldzame vorm van buikvlieskanker. Veel keuze blijkt er niet. Een uitgebreide HIPEC operatie of niets doen zonder enig perspectief. Pfff, dat heeft impact, op mij, op ons.
Na de diagnose ontwaakt al snel een innige wens. Een wens die me zo diep raakt dat mijn tranen rijkelijk vloeien. De wens om voor mijn Maarten & Tim nog een armband te smeden. Een heel speciale armband met daarin mijn verhaal, mijn liefde, mijn hart. Om mijn liefies te kunnen blijven omarmen mocht ik de oversteek naar de andere kant maken. Mijn opleiding goudsmeden die ik in het verleden in Schoonhoven heb gevolgd komt me ineens geweldig goed van pas.

Echter één ding heeft op dat moment acuut mijn aandacht en liefde nodig, mijn lijf! Ik wil mijn lijf mentaal en fysiek zo goed mogelijk voorbereiden op de grote operatie die me boven het hoofd hangt. Ik wordt onrustig en voel een serieus dilemma. Beiden zijn ze belangrijk voor me maar samen vergen ze nu te veel van me. Die energie heb ik niet meer. Gelukkig wordt mijn keuze snel duidelijk wanneer ik na een bezoek aan de beeldhouwwinkel met lege handen in de auto stap. De ets vloeistof is vreemd genoeg uitverkocht! Levertijd? Een paar weken! En laat ik die tijd nou net niet hebben! Toeval??? Ik weet het niet. De gedachte “het is kennelijk mijn tijd nog niet” geeft mij op dat moment de kracht en het lef het smeden van armbanden voor Maarten & Tim te parkeren voor ‘later’.

De weken die volgen staan geheel in het teken van een ultieme mentale en fysieke voorbereiding met halverwege een prachtige droomreis met ons gezin naar Curaçao. Het kan immers onze laatste samen zijn.

Op dinsdag 29 augustus 2017 is het zover. Ik ben er klaar voor. Top voorbereid en blij dat het zover is. Met een PepTalk die Maarten voor me maakt op mijn headset rol ik bizar genoeg ontspannen de OK binnen. De operatie die volgt heeft enorm veel impact. Op mij en mijn directe omgeving,

Lange tijd ben ik niks waard. De opgeratie is “geslaagd” en mijn buik is compleet ‘leeggeplukt’. De wereld gaat compleet aan mij voorbij. Ik krijg het gevoel dat het onmogelijk voor me is ooit nog met de ‘normale wereld’ mee te doen. Alles voelt als teveel en mijn zintuigen maken overuren. Toch lukt me stapje bij beetje weer te visualiseren. Ik probeer mezelf weer stralend te zien te zien skiën en crawlend in het zwembad, maar heb het zwaar.

Januari 2018
Ik voel me blij. Ik wordt weer geopereerd. Mijn ileostoma welke tijdens de HIPEC operatie is aangebracht, wordt verwijderd.

Februari 2018
Ik kom tot bloei als ik eigenwijs net na de operatie mijn lievelingsvakantie, een wintersport, plan. Ik stel me voor om als vanouds op de piste te staan ook al mag en kan ik nog niet alles. Een paar weken later sta ik er. De tranen rollen rijk over mijn wangen. Ik heb het gefixed en hoe! Nooit vooraf voor mogelijk geacht en achteraf gezien is dit de beste zet in mijn herstel, het plannen van die wintersport.

En dan de lente, ook in mijn lijf. Ik zorg zo goed mogelijk voor mezelf. Veel mediteren, veel bewegen en gezond eten en drinken. En langzaam ontstaat er ruimte in mijn hoofd en keert de wens te creëren terug. Ruimte voor de ’tot later geparkeerde’ armbanden.

Het wordt de ultieme reis naar mijn essentie. Wat wil ik mijn liefies vertellen en durf ik permanent toe te vertrouwen aan het zilver. Het is een prachtig mooi proces dat gepaard gaat met heel veel tranen. En dan zijn ze er, de armbanden voor Maarten & Tim. Klus geklaard zou je zeggen. Ja, enerzijds wel, maar het hele proces maakt zoveel in me los dat het me meer en meer bewust maakt van het feit dat er ook andere mensen zijn die een dergelijke wens hebben om zichzelf of een dierbare vanuit liefde te omarmen. Maar er zijn er maar weinig die ook daadwerkelijk kunnen realiseren.

December 2018
Ik durf te springen, hoe spannend ik het ook vind. Ik maak de keus om met de ruimte die nu in me is dit ook voor anderen mogelijk te maken, Atelier Lovejoe is geboren. Sieraden vormgeven die er daadwerkelijk toe doen, sieraden vanuit jouw aandacht en liefde en met jouw boodschap. Sieraden van onschatbare waarde.

Geweldig als ik iets voor jou kan en mag betekenen?

Lieve groet,
Mique Lasance | Lovejoe

Mique Lasance | Lovejoe